Arhivă blog

marți, 17 februarie 2015

VASILE BLAGA zis Buldogu’ un maidanez al Revoluției !



 


În februarie 2010,  revista Academia Cațavencu  publica o anchetă  “Ministrul BLAGA, “LUPTĂTOR  REMARCAT” al revoluției la care a dormit acasa”.

“Au fost teroristi pe care nu i-a gasit nimeni, niciodata. Au existat vinovati care n-au fost condamnati nici pina acum. Si a avut loc o “revolutie” ale carei dedesubturi sint confuze. Avem, insa, revolutionari. Cu acte-n regula. Unii dintre ei au primit statutul asta la ani distanta si fara vreo tangenta cu evenimentele din ’89. VASILE BLAGA este un asemenea revolutionar. Buldogul Blaga este ministrul Administratiei si Internelor, la al doilea mandat. A fost ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepremier. A fost prefect, sef peste Vami si deputat, ba chiar era sa ajunga primarul Bucurestilor. Este secretarul general al PD-L si unul dintre cei mai importanti politicieni ai neamului. Dar, mai presus de toate, este un erou. Si nu un simplu participant la ce-a fost in ’89, ci un revolutionar sadea, cu parafa si stampila. Un adevarat “luptator remarcat prin fapte deosebite”, conform documentului pe care-l detine. Desi singura lupta pe care a dus-o in ultimele zece zile ale lui decembrie ’89 a fost cea cu somnul. intr-un apartament din Stei, judetul Bihor, un oras in care revolutia s-a vazut foarte bine. Numai la televizor.

Vasile BLAGA, revolutionar din ’99
Povestea revolutionarului Vasile BLAGA nu incepe, asa cum v-ati fi inchipuit, odata cu evenimentele din decembrie 1989, ci mult mai tirziu. Numele lui apare, pentru prima data, in lista revolutionarilor publicata in Monitorul Oficial din 22 noiembrie 1999, la pagina 8, pozitia 615, avind titlul de “luptator remarcat”. Asta inseamna ca Blaga a depus cererea de eliberare a unui asemenea certificat cindva intre 1997 si 1999, perioada in care era senator, membru in Comisia de aparare si devenise secretar general al Partidului Democrat. Cu alte cuvinte, ministrul Blaga a facut parte din celebrul lot de 17.000 de revolutionari facuti la norma. Din toti cei 17.000, doar pentru 7.000 a existat avizul Comisiei Parlamentare pentru Studierea Problemelor Revolutionarilor. Cum, insa, 1999 era anul in care se implineau zece ani de la revolutie, a fost si anul in care s-au eliberat cele mai multe certificate. Multe dintre ele au fost celebrele patalamale de “participant” eliberate de Bebe Ivanovici cu trei ani inainte si care, in timp, au fost preschimbate din hirtii ce ofereau un simplu titlu onorific in hirtii ce aduceau beneficii posesorilor.

 BULDOGUL, reconfirmat la cel de-al treilea mandat
Aventura ministrului Blaga in lumea revolutionarilor nu s-a oprit la primul certificat. Cum s-a intimplat cu multi alti stabi de partid si de stat care au aflat, dupa ani de zile, ca au pus umarul la caderea comunismului. in 2004 a aparut o noua lege, 341, initiata de un alt mare revolutionar, Sergiu Nicolaescu. Legea 341/2004 isi propunea sa faca putina curatenie in multimea de certificate de revolutionar. in fapt, asa cum am scris in urma cu doua saptamini, a facut ca numarul posesorilor de certificat sa creasca si mai mult. Pe scurt: legea presupunea preschimbarea certificatelor de revolutionar, iar cei care solicitau preschimbarea – si drepturile ce decurgeau din lege – trebuiau sa aduca dovezi ale calitatii de revolutionar. Mai mult, in lege se precizeaza ca se preschimba doar certificatele obtinute pina in 1997. Or, surpriza, in 8 octombrie 2004, la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) este inscrisa solicitarea cu numarul 1.535 pentru preschimbarea certificatului de revolutionar al lui Vasile Blaga. Cu toate ca acesta avea un certificat eliberat in 1999, nicidecum unul emis pina in 1997. Dar asta n-a fost o problema. Dosarul a trecut cu bine de SSPR si a ajuns la Comisia pentru revolutionari din Parlament. Aici, surpriza: in urma sedintelor din 23-25 ianuarie, comisia constata ca in listele transmise “se regasesc persoane care sint contestate si asupra carora planeaza suspiciuni sau indoieli in legatura cu calitatea de revolutionar”, iar printre numele enumerate se gasea si Vasile Blaga. Comisia a votat in unanimitate, iar dosarele persoanelor “cu probleme”, inclusiv al lui Vasile Blaga, au fost retinute pentru verificari suplimentare. Mai apoi, in 25 noiembrie 2006, fara publicarea vreunui rezultat al verificarilor suplimentare, dosarul lui Vasile Blaga apare ca avizat. Iar ministrul de Interne (si atunci, si acum) a intrat in posesia certificatului de revolutionar preschimbat.

Falsii revolutionari ne costa 400.000.000 de euro
Asa cum am scris intr-unul din numerele trecute, statul roman se pregateste sa scoata din buzunar aproape 400 de milioane de euroi pentru a plati, retroactiv, pensii reparatorii pentru toti posesorii de certificate de revolutionar care au un venit mai mic decit salariul mediu brut pe economie. Adica pentru cea mai mare parte dintre cei aproape 17.000 de posesori de astfel de certificate. O nimica toata de aproximativ 1.800 de lei lunar, platiti retroactiv din 2004 si pina acum. Ca sa nu mai vorbim de cheltuiala permanenta de aproape zece milioane de euro lunar de acum inainte ori de faptul ca acestia beneficiaza si de o serie de gratuitati si terenuri moca de la stat. Si asta pentru ca, desi prin legea din 2004 ar fi trebuit sa existe un proces de triere a revolutionarilor, s-a ajuns in situatia paradoxala ca acum sa avem chiar mai multi posesori de carnete decit numarul celor ce trebuiau triati. Si adevarul e ca am fi putut avea si mai multi. Asa cum ne-a declarat un fost primar al Capitalei, Crin Halaicu, aceste certificate se obtineau chiar usor daca erai cineva: “Nu, eu nu am si nu am avut niciodata certificat de revolutionar. Mi-au oferit niste organizatii de revolutionari, dar am refuzat. Mi s-a parut o prostie”.

Cine sint revolutionarii si de ce
Exista, conform legii, mai multe titluri acordate participantilor la evenimentele din 1989. Pe linga cele de simplu participant, care au un caracter onorific, exista doua care aduc diferite beneficii posesorilor sau urmasilor lor, cum e cazul “eroilor martiri”. Cei mai multi revolutionari au certificate de “luptator pentru victoria revolutiei”. Teoretic, fiecare beneficiar a trebuit sa solicite acordarea titlului numai dupa prezentarea unor dovezi. Categoria cuprinde mai multe titluri: “luptator ranit”, “luptator retinut” si “luptator remarcat”. Daca, in cazul primelor doua categorii (de “ranit” si “retinut”), dovezile pe care se intemeiaza acordarea acestui titlu nu prea pot face subiectul interpretarilor, nu la fel se poate spune despre categoria “luptator remarcat”. Motiv pentru care aceasta categorie de revolutionari are si cei mai multi membri, numarul lor crescind exponential in anii de dupa Revolutie: de la aproximativ 3.000 in 1992, la 10.000 in 1997 si, mai apoi, la 27.000 in anul 2000. Conform textului de lege, “luptatorul remarcat” este acela care a actionat impotriva regimului in primele zile ale revoltei, inainte de 22 decembrie si care, prin actiunile sale, a riscat eventuale represalii din partea organelor comuniste, in cazul in care revolutia ar fi esuat.

BLAGA e revolutionar pentru ca a fost membru FSN!
Timp de citeva saptamini am incercat sa-l gasim pe ministrul Blaga, sa auzim si explicatiile acestuia. Am incercat cu telefoane, cu mesaje, cu e-mail-uri. Era chiar sa inchiriem un porumbel calator. in final, am reusit sa vorbim cu un consilier de la Interne, care a dat niste telefoane. in cele din urma, ne-a sunat insusi consilierul personal al ministrului, Mihai Somfelean. De la acesta am aflat ca ministrul Blaga are carnetul de revolutionar pentru ca “a fost responsabil in Stei din partea Consiliului Frontului Salvarii Nationale”. Adica, trecind peste ridicolul explicatiei, se pare ca Vasile Blaga a ajuns la putere pentru a deveni revolutionar, si nu a participat la revolutie pentru a ajunge la putere si a schimba lucrurile. E drept, consilierul si-a continuat explicatia cu “Stiti si dumneavoastra cum erau vremurile si cum e treaba cu aceste certificate”.

Revolutionar ilegal, Blaga a primit si-un teren. Tot ilegal
Ca buldogul PD-L-ului a vrut neaparat sa se laude ca e erou am mai putea intelege. Ca s-a si folosit de statutul asta inventat pentru un teren, deja ni se pare meschinarie. Dar asa s-a intimplat: Blaga a si beneficiat de drepturile de revolutionar, ca doar nu solicitase certificatul asa, pentru a-l inrama si atirna in sufrageria apartamentului, acest kilometru 0 al revolutiei din Stei. Mai exact, asa cum ne-a explicat consilierul sau personal, Vasile Blaga a solicitat o parcela de teren intravilan in Oradea, in 2002, in baza certificatului de revolutionar. Pe care teren, a mai zis Somfelean, Blaga l-ar fi donat unei familii nevoiase din localitate, sa-si construiasca amarastenii casa. Ba chiar a platit el intabularea terenului. Autoritatile oradene nu au confirmat inca donatia.
Insa, daca a fost intr-adevar asa, Blaga a incalcat legea de doua ori. in primul rind, pentru ca, asa cum scrie in lege, terenul intravilan poate fi solicitat numai in cazul in care revolutionarul nu detine sau nu a detinut vreodata un imobil proprietate personala. Ceea ce nu e cazul lui Vasile Blaga, care detinea un apartament in 2002. in al doilea rind, tot in lege se specifica negru pe alb ca terenul primit nu poate fi instrainat (deci nici donat) timp de zece ani de la dobindire.”